image 600

Tisztelt Ügyfelünk!


Az OTP Bank egy hétről hétre frissülő, gazdasági eseményeket összefoglaló hírlevéllel szeretné támogatni munkáját. Bízunk benne, hogy az alábbiakban összegyűjtött információkat hasznosnak találja.


OTP Bank Nagyvállalati Főosztály

 

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal:
E-mail:
otpcorporate@otpbank.hu
TARTALOM

 

VÁLLALATI HÍREK

 • Közel 9 milliárdért fejleszt a Graboplast
 • Bővít a Béres Gyógyszergyár
 • 400 új munkahelyet hoz létre a CooperVisison
 • Új dolomitörlő épült Pétfürdőn
 • Tovább terjeszkedik Szerbiában a Mol
 • Kínai pénzből újul meg a Budapest-Belgrád vasútvonal
 •  

  RÉGIÓ

 • Kilencmillió eurós beruházással fejlesztenek átrakóközpontot Kürtösön
 • Milliárdokért épülhet a horvát LNG-terminál
 • Új emissziós központ építését kezdte meg a ŠKODA AUTO
 • Helikoptergyárat épít az Airbus Romániában
 •  

  FINANSZÍROZÁS, ADÓZÁS

 • Rekordmélységben az alapkamat
 • Uniós források: A korábbi nyertesek többsége újra pályázna
 •  

  MAKROGAZDASÁG

 • 242 700 forint volt a bruttó átlagkereset
 • 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban
 • Emelkedett az építőipari termelés volumene
 • 8,1 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak
 • VÁLLALATI HÍREK

   

  image 400

   

  Közel 9 milliárdért fejleszt a Graboplast
  A padlógyártó Graboplast Zrt. a következő két évben 8,7 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre exporttevékenységének bővítésére. A vállalat a Dél-afrikai Köztársaságban 3600 vasúti kocsi speciális padlózatának gyártására készül, illetve 2000 orosz iskola padlózatának burkolatát szállítja. A beruházás keretében a tatabányai gyár bővítése mellett Kecskeméten is fejlesztést terveznek. A padlógyártó vállalat ehhez egyedi kormánydöntés alapján 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap.

   

  image 400

   

  Bővít a Béres Gyógyszergyár
  A Béres Gyógyszergyár bővíti kapacitását, 1600 négyzetméterrel növeli gyártóterületét és 400 négyzetméterrel logisztikai raktárát. A beruházás keretében a vállalat új technológiát is telepít, fejleszti az infrastruktúrát és 60 új munkahelyet hoz létre. A Béres Gyógyszergyár Zrt. 3,2 milliárd értékű beruházásához a kormány 1,6 milliárd forintos támogatást ad.

   

  image 400

   

  400 új munkahelyet hoz létre a CooperVisison
  A következő 3 évben 40 millió dolláros fejlesztést hajt végre a CooperVision a gyáli ipari parkban. Az amerikai kontaktlencsegyártó cég a beruházás révén 400 új munkahelyet hoz létre. A világpiac harmadik legnagyobb kontaktlencsegyártója tavaly 625 millió darab lencsét gyártott gyáli üzemében, ezt a mennyiséget duplázza meg a mostani beruházással 3 év alatt.

   

  image 400

   

  Új dolomitörlő épült Pétfürdőn
  Új dolomitőrlő üzemegység épített a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. Az újonnan létesült üzemegység a jelenleg működő pétisó üzem, majd a közeljövőben termelésbe álló granuláló üzem műtrágyagyártásához szükséges dolomitpor alapanyag-ellátását biztosítja. A vállalat a fejlesztéshez több mint 369 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében.

   

  image 400

   

  Tovább terjeszkedik Szerbiában a Mol
  Szerbiában is elindította önálló kiskereskedelmi márkáját a Mol. A vállalat szerdán a szerb-magyar határ közelében fekvő Horgos 2 töltőállomásán nyitotta meg első Fresh Corner üzletét, és a közeljövőben további három szerbiai töltőállomás átalakítását tervezik. A tervek szerint a vállalat szerbiai kiskereskedelmi piaci részesedése a közeljövőben eléri a 15 százalékot. Ezen kívül a Mol további akvizíciókat is tervez, hogy növelje részesedését a közép-európai kiskereskedelmi piacon.

   

  image 400

   

  Kínai pénzből újul meg a Budapest-Belgrád vasútvonal
  Még az idén megkezdődhet a Budapest-Belgrád vasútvonal modernizálása, amint aláírják az ehhez szükséges magyar-kínai kormányközi és a finanszírozási megállapodást.A vasútvonal magyar szakasza 166 kilométer, a beruházás költsége ezen a szakaszon 472 milliárd forint. Cél, hogy hogy a személyforgalomban 2,5-3 órára csökkenjen a két főváros közötti menetidő, és a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt áru Szerbián és Magyarországon keresztül haladjon.

  RÉGIÓ

   

  image 400

   

  Kilencmillió eurós beruházással fejlesztenek átrakóközpontot Kürtösön
  Kilencmillió eurós beruházással fejlesztenek átrakóközpontot a romániai Kürtösön. A magyar–román határnál található város átrakóközpontjának bővítésébe kilencmillió eurót invesztálnak, ennek negyven százalékát uniós forrásból. A terminál és a raktár közötti beépítetlen területen öt, hatszázötven méternél hosszabb vágányt építenek ki, amelyek közül három szolgálja majd ki az új portáldarut, amely várhatóan még az ősszel üzembe is állhat.

   

  image 400

   

  Milliárdokért épülhet a horvát LNG-terminál
  A horvát kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a krki LNG-terminál fejlesztését. A projekt beruházási értékét 600 millió euró becsülik, de a gázvezetékek és a kompresszorállomások megépítésével átlépheti az 1 milliárd eurót is. A krki LNG-terminál az európai energiabiztonsági stratégia részét képezi. Az építkezés várhatóan 2016-ban elkezdődik, és három évig tart.

   

  image 400

   

  Új emissziós központ építését kezdte meg a ŠKODA AUTO
  Új emissziós központ építését kezdte meg a ŠKODA AUTO Mladá Boleslavban. A cseh gyártó a Volkswagen Csoporttal közösen több mint 11 millió eurós beruházás keretében bővíti 2014-ben megnyitott motorfejlesztő központját. Az új emissziós központ a tervek szerint 2016 júliusában nyitja meg kapuit, és kulcsfontosságú szerepet tölt be az elkövetkező évek során a ŠKODA új modelljei üzemanyag-fogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának csökkentésében.

   

  image 400

   

  Helikoptergyárat épít az Airbus Romániában
  40 millió eurós beruházás keretében helikoptergyárat épít az Airbus a romániai Ghimbav városában. Sajtóértesülések szerint Super Puma MK1 helikoptereket fognak gyártani a brassói repülőgépgyárhoz tartozó mintegy 27 ezer négyzetméteren. A francia-német vállalat illetékesei szerint októberben kezdik meg az építkezést, de már a munkavállalók 95 százalékát ki is választották.

  FINANSZÍROZÁS, ADÓZÁS

  Rekordmélységben az alapkamat
  Újabb történelmi mélypontra vitte a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamatot.A 1,35 százalékos szintet Matolcsy György jegybankelnök szerint nagyon hosszú ideig nem is fogják megváltoztatni, ezzel egy kétéves, majd rövid szünetet követő további, öt hónapon keresztül tartó kamatcsökkentési ciklus érne véget. A vágás mértéke meglepetést okozott a piacon, az elemzők túlnyomó többsége 10 bázispontos csökkenést várt.
  Uniós források: A korábbi nyertesek többsége újra pályázna
  A korábbi EU programozási időszak GOP pályázatain nyertes cégek 93 százaléka készül arra, hogy ismét uniós források igénybe vételével hajtson végre fejlesztéseket. Az uniós pályázatok súlyát jelzi, hogy uniós források igénybe vétele nélkül a kkv-k alig 21 százaléka tervez valamilyen beruházást. A vállalkozások által tervezett projektek átlagos értéke 160 millió Ft, és átlagosan a projektköltségek 41-52 százalékát kívánják banki forrásból előteremteni.

  MAKROGAZDASÁG

  242 700 forint volt a bruttó átlagkereset
  2015. január–májusban 3,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás befolyásolta. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (499 300 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 700 forint).
  1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban
  2015 májusában az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 2,1, a csekély súlyú bányászaté 1,6 százalékkal emelkedett 2014 májusához viszonyítva. Az energiaipar kibocsátása 1,8 százalékkal csökkent. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelésből 30 százalékkal részesülő járműgyártás kibocsátása 9,5 százalékkal nőtt.
  image 600
  Emelkedett az építőipari termelés volumene
  Májusban az építőipar termelése 2,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A két építményfőcsoport közül az épületek termelési volumene 5,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 8,7 százalékkal emelkedett. Az épületek építésének visszaesése elsősorban az egy évvel korábbi magas bázis következménye. Az egyéb építmények építésének növekedése az ország több területén folyó útépítési, valamint közműfejlesztésekkel függött össze.
  8,1 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak
  2015 májusában a mezőgazdasági termelői árak 8,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól. Ezen belül a növényi termékek ára 6,7, az élő állatok és állati termékeké 10,4 százalékkal csökkent. A gabonafélék ára 16, a burgonyáé 44 százalékkal csökkent, ezzel szemben a zöldségfélék ára 14, a gyümölcsé 25,4 százalékkal emelkedett.
  image 600